English

 

 

Nederlands

 

 

Portuguesa

 

 Logotyp 120x60 ad

ad

HomeAway.com, Vacations with more room.

 

 

 

Val- och delfinskådning

På grund av läget i mitten av Atlanten, finns kaskeloter, valar och delfiner i stort överflöd i dessa vatten, som också är rika på fisk. Valar och valfångst spelar en viktig roll i Azorernas historia och kultur. Amerikanska valfiskare besökte öarna på 1700-talet och i mitten av 1800-talet hade en valfångstindustri vuxit upp på öarna. Azorernas valfiskare hade ett tufft levnadssätt och utvecklade ett rykte om att vara modiga och starka. Valfångarna fortsatte att använda samma traditionella öppna båtar och handharpuner ända fram till 1985.

delfin val

En viktig sak att komma ihåg är att på Azorerna styrs säsongen för valskådning (maj-oktober) av vädret och inte av valarnas och delfinernas förflyttningar som sker året runt. Det finns 80 arter av valar i världen och 21 av dem finns i vattnen runt Azorerna. De är här året runt och när vattnen är lugna är du nästan garanterad att se en. Ett möte med blåvalen, världens största existerande däggdjur, är en hisnande upplevelse som du inte vill missa.
Med allt detta i beaktande kan du förstå varför Azorerna anses av vissa som en av de tre bästa destinationerna världen över för val- och delfinsafari!

Utsiktstorn (kallas Vigias) byggs på strategiska positioner högt upp på bergen och erfarna sökare letar sig ut för ankomsten av valar och delfiner. De har radiokontakt med de kraftfulla Rigid Inflatable Boats (RIB) som kan ta sina passagerare direkt till det område där valarna och delfinerna simmar. Båtarna kan manövrera för att hålla sig inom 50 meter från dessa enorma däggdjur - det minsta avståndet som föreslås av Whale Watching Code of Ethics. I fallet med delfiner kan dock båtarna ta sig mycket närmare, och med tanke på de förutsättningarna kan grupper på 3 personer (plus en dykinstruktör), faktiskt simma med delfiner.

Det finns massor av andra saker att se i vattnet också, till exempel oäkta karettsköldpaddor, hajar och sportfisk som marlin och svärdfisk.

Respekt för vår natur!

Valskådningsturismen är en mycket viktig faktor i skyddet och bevarandet av valar och delfiner: människor som har observerat dessa vackra djur kommer att förstå deras skyddsbehov. Men, valskådningsverksamheter måste genomföras på ett sådant sätt att de inte stör de valar och delfiner som finns i området.

En hel del information om Azorernas valar finns på forskningshemsidan:
Nova Atlantis

Kontrollera även våra gula sidor för val- och delfinskådningsföretag.

Kaskelott

Kaskelott
Azorerna är kända framför allt på grund av den ständiga närvaron av kaskelotter. Befriade från stressen från valjägare, med fördelarna med rent vatten och rikligt med mat, stannar valarna nära öarna under hela året, är lättskådade och gör skärgården till en av de bästa observationspunkter för kaskelotter i världen!

De är i särklass den största av tandvalarna, hanarna kan väga upp till 44 ton och bli 18 m långa. De är lätta att identifiera från sina vinklade blåsningar från det enda blåshålet på vänstra delen av deras stora fyrkantiga huvud. De har också en distinkt rundad triangelformad ryggfena, cirka två tredjedelar från huvudet till svansen. När de äter sin favoritdelikatess, jättebläckfisk, kan de dyka ner till 2000m och stanna nere i över en timme.

 

© Azoresweb 2006