English

 

 

Nederlands

 

 

Portuguesa

 

 Logotyp 120x60 ad

ad

HomeAway.com, Vacations with more room.

 

 

 

Azorernas Kultur

Kulturen i Azorerna är unik på många sätt. Dess starkaste inflytande kom från de ursprungliga bosättarna - kolonisatörer som tagit sig dit i segelfartyg från södra kontinentala Portugal för att befolka öarna och började med Santa Maria år 1439. Vid 1493, fick huvudstaden Vila Porto besök av Christopher Columbus på hans väg tillbaka från sin första transatlantiska resa där han misstogs för en pirat och därmed greps och förhördes.

År 1444, började bosättningarna på den andra ön São Miguel befolkas av kolonisatörer från det portugisiska fastlandet, samt från Frankrike. Dessa nybyggare var jordbrukare och bosatte sig i de bördiga jordbruksområdena på öarna. Export av vete, apelsiner, sockerrör och färgämnen var den viktigaste ekonomiska exporten från öarna.

festival music festival

Under de närmaste två århundradena fortsatte jordbruket. Det franska inflytandet kom till ön tillsammans med trupper för att bekämpa piratattacker. Som en tredje viktig industri, förutom jordbruks- och militär proviant i den Azoriska kulturen, inleddes en blomstrande valjakt. Hamnarna var folkrika platser, med de unika komponenterna av sjömän och valfångare som lades till blandningen av jordbrukar- och militärkulturen. En fjärde stor industri startade i och med importen av vindruvor till öarna.

Så kulturen idag är en intressant blandning av jordbruk, valfångst, militärer och vinodlingsbönder, mestadels av romersk-katolsk tro. Festivalerna är främst religiösa, med parader med helgonens bilder och Kristus. På museer visas utställningar som bygger på tiderna med sjöfart och valjakt.

Läs mer om Azorernas festivaler

Det mest kända valfångstmuseet som visar de baskiska valfångstbesättningarnas konstnärliga talanger, vackra intrikat inristade mönster i bitar av scrimshaw från tänderna och benen från kaskelotter och valfiskben från andra valar och valrossbetar, är ”Peter” Scrimshaw Museum som ligger på ön Faial. Två andra valfångstmuseum i världsklass finns på ön Pico.

Med tanke på isoleringen av öarna, deras långa historia och de betydande svårigheterna det innebär att kämpa mot jordbävningar, vulkanutbrott och piratinvasioner, är det inte förvånande att folket på Azorerna har en unik kultur. Medan folket på Azorerna njuter av sin kultur och livsstil, delar de med sig av den i mindre doser än många mer utmanande turistmål. Hotell och logi för turister kan till exempel byggas in i ett hundra år gammalt kloster eller palats, snarare än ett lägenhetshöghus vid stranden. Kulturen avspeglar en livsstil där det var nödvändigt att vara oberoende, men där man ändå var tvungen att lära sig samarbeta bara för att överleva.

Arkitekturen är förenlig med öns råvaror, mestadels svart lavasten och kalksten, vitkalkade och dekorerade med kakel från både flamländskt och moriskt inflytande.

Musiken och dansen i den azoriska kulturen utövas av både män och kvinnor. Många av männen spelar det vanligaste musikinstrumentet, viola, och sjunger verser som skapats på plats. Dessa verser fungerar ibland som en form av musikalisk tävling. Folkets lyriska karaktär återspeglas i verk av flera välkända poeter från Azorerna. Författare från Azorerna läses i Portugal och genom översättning även i den engelskspråkiga världen.

Se vår restaurangguide för att hitta ditt bord ...

Traditional pastry from the Azores islands

Det finns ett stort utbud av lokala ostar, oftast tillverkade av komjölk. Vissa ostar är kända i hela Europa. Värd ett särskilt omnämnande är "Queijo da Ilha" från São Jorge. Prova dem på något av de många lokala bröden eller på muffins.

Ananasväxthus är unika för Azorerna. Ön São Miguel har mer än 6000 växthus. Den lokala ananasen skiljer sig från alla andra. Den har en liten topp, en intensiv smak och odlas året runt.

© Azoresweb 2006