English

 

 

Nederlands

 

 

Portuguesa

 

 Logotyp 120x60 ad

ad

HomeAway.com, Vacations with more room.

 

 

 

Välkommen till webbportalen om Azorerna

Denna webbportal är tillägnad till Azorerna, en grupp med nio gröna öar belägna i mitten av Atlanten. På den här sidan kan du bland annat läsa information om öarna, nyttig information inför din resa och även se vilka aktiviteter dessa öar har att erbjuda. Besök gärna vår webbshop, Azorernas gula sidor och dela dina bilder från Azorerna i fotogalleriet.

Du kan boka din semester på Azorerna hos följande svenska resebyrå:

Expedia SE

TravelPartner SE

Hotels.com SE  

Den autonoma regionen Azorerna med portugisiskt inflytande är en grupp med 9 större öar och 8 skär som kallas formigas belägen cirka 930 miles (1500 km) från Lissabon och 2422 miles (3900 km) från östkusten i USA. Som en autonom portugisisk region har den sin egen regering och sina egna politiska- och administrativa stadgar. Turismen är viktig för ön och det är lätt att förstå varför. Härliga vingårdar, höga berg och en underbar flora och fauna bidrar till skönheten och stillheten.

sunset azores azores lakes

Klimatet i Azorerna är härligt, eftersom de ligger i samma klimatzon som Lissabon. Måttlig nederbörd med liten variation under säsongerna gör området speciellt attraktivt för jordbruk, men ännu mera som turist- och pensionsparadis.

Geografiskt består Azorerna av topparna på några av de högsta bergen på jorden. De är alla av vulkaniskt ursprung, även om det finns vissa koraller på ön Santa Maria.
Azorerna är naturligt grupperade i tre geografiska områden. Östra gruppen består av São Miguel, Santa Maria och Formigas-skären. Den centrala gruppen innefattar Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico och Faial. I den västra gruppen ingår Flores och Corvo.
São Miguel är den största och folkrikaste av öarna och över hälften av befolkningen på Azorerna bor här. Dess smeknamn är den gröna ön. Smeknamnet kommer från det grönskande låglandet och lagerträdsskogarna i bergen. Talrika gejsrar och heta källor gör ön geologiskt- och botaniskt intressant.

Santa Maria är den sydligaste och först upptäckta ön på Azorerna. Den innehåller de äldsta boplatserna som är spridda över hela ön, snarare än att vara samlade på ett ställe. Santa Maria är känd för sin keramik, konst och hantverk. Formigas-skären är en serie små landformationer som ligger mellan São Miguel och Santa Maria. Vissa är knappast mer än stora stenar. Det finns inget växt- eller djurliv naturligt förekommande på Formigas. Namnet formigas betyder 'myror' på portugisiska. Gruppen vaktas av en fyr som hjälper till med navigeringen runt farliga klippor och grund. På Terceira finns den historiska huvudstaden Azorerna - den äldsta staden på öarna - där den historiska kärnan är klassificerad som ett världsarv. 50.000 invånare bor på Terceira, främst i den västra delen. Norra änden av ön är en vulkan.

landscape azores ribeira grande

Graciosa är en mycket liten ö mest känd för sitt spannmål, vin, frukt och boskapsgrödor. Smeknamnet är Den vita ön, och namnet betyder "förtrollande". Den unika svavelgrottan liknar inget annat i världen.

São Jorge är lång och smal och är också av vulkaniskt ursprung. Dess befolkning är ca 10.000 personer i två stora distrikt. De typiska grödorna är frukt, spannmål och boskap.
Pico ön har de högsta bergen på Azorerna och i hela Portugal. Ponta do Pico är vulkanisk. Det senaste stora utbrottet var år 1963. Pico har en betydande turism och ett anmärkningsvärt vin (Vinho do Pico). Ön var känd för sin valfångstindustri fram till 1980.
Faial ön är Den blå ön, uppkallad efter den rikliga förekomsten av hortensior, som blommar i början av sommaren. Detta område av Azorerna är främst till för jordbruk, även om turismen är en växande ekonomisk inkomstkälla.

Blått hav eller Ormvråk?
hawk
Det brukar sägas att skärgården är uppkallad efter duvhöken (ACOR på portugisiska), eftersom det skulle varit en vanlig fågel vid tiden för upptäckten av ön. Men duvhök har aldrig funnits på öarna. Vissa historiker säger öarna namngavs efter sin färg som syns på långt håll (azures betyder blått i plural). De flesta insisterar dock på att namnet härstammar från den lokala underarten av ormvråk som lever på öarna (Buteo Buteo). De tror att de första upptäckarna felaktigt identifierat dessa fåglar som duvhökar.

© Azoresweb 2006